assieraad; voor al uw gedenksieraden

Asverstrooiing: regels, tips en mogelijkheden

Op deze pagina vindt u alles over asverstrooiing na een crematie. Bijvoorbeeld wat de mogelijkheden en regels zijn omtrent asverstrooiing. Heeft u toch nog vragen, dan kunt u het beste even contact opnemen met de betreffende gemeente.

 

Waar mag as verstrooid worden?

Wanneer u een geschikte plek heeft gevonden voor asverstrooiing, is het goed om te weten of het verstrooien mag gebeuren op de gewenste plek. Dit om problemen tijdens of na het verstrooien te voorkomen.
Allereerst is het goed te weten wie de eigenaar is van de grond. Bijvoorbeeld een privé-eigenaar, een gemeente, Rijkswaterstaat of Staatsbosbeheer. Bij privé grond kunt u uiteraard contact opnemen met de eigenaar. In geval van een bos of rivier, kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat.

In de volgende alinea vindt u meer informatie over de regels van gemeenten omtrent asverstrooiing.

 

asverstrooiing natuur informatie

Toestemming van de gemeente nodig bij asverstrooiing?

Voor het verstrooien van de as op gemeentegrond, is het van belang na te gaan of dit toegestaan is op de betreffende plek. Gemeenten kunnen doorgaans twee systemen hanteren met betrekking tot asverstrooiing. Volgens het eerste systeem mag u overal verstrooien en geeft de gemeente aan waar het niet mag. In het tweede systeem mag u nergens strooien behalve op plekken die door de gemeente hiervoor zijn aangewezen. De meeste gemeenten hanteren het eerste systeem waar u (bijna) overal as mag verstrooien.

U kunt er op verschillende manieren achter komen waar u wel en niet mag strooien. Dit zijn de volgende:

– U kunt de gemeente bellen.
– U kunt het APV (algemene Plaatselijke Verordening) inzien. Deze kunt u op de website van de gemeente vinden. Hierin staat (meestal) vermeld waar het wel of niet mag.

U moet wel toestemming vragen wanneer u graag de as wilt verstrooien op andermans land / eigendom. Voor verstrooiiing in uw eigen tuin is geen toestemming nodig. Kortom: u hoeft geen toestemming te vragen of u mag verstrooien. Maar wel voor de plek waar u verstrooid. Toestemming vraagt u aan de eigenaar van de grond.

Let op: als as verstrooid op een plek waar dit niet in toegestaan dan riskeert u een proces verbaal en een boete.

Mogelijkheden van asverstrooiing

Naast verstrooiing op strooivelden of uw eigen tuin, kunt u ook kiezen voor andere plekken. Of dergelijke mogelijkheden kunt u hier meer lezen.

• As verstrooien op zee per schip

U kunt er voor kiezen om uw geliefde over zee uit te strooien. Zelf geen beschikking over een boot? Er vertrekken meerdere keren per jaar boten met asbussen van overledenen die op zee verstrooid willen worden. Meestal gebeurt dit dan zonder familie.

 

• Asverstrooiing met een biologische urn

Er kan ook voor worden gekozen om de as op natuurlijke wijze te laten verstrooiien. Dit kan met behulp van een biologische urn. Deze urnen zijn geheel biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. De urn kan in het water of de aarde worden geplaatst. Vervolgens zal de urn langzamerhand geheel oplossen, en de as één laten worden met de natuur.

 

• As verstrooien in het buitenland

Komt uw geliefde uit het buitenland? Of wilt u de geliefde verstrooien op een favoriete plek in het buitenland? Dan kan de verstrooing in veel gevallen ook in het buitenland. U kunt bij het crematorium, bij het afhalen van de asbus, formulieren en een buitenlandverklaring mee krijgen. Deze zijn in het engels waardoor deze over de gehele wereld gelezen kunnen worden. Bewaar deze bij de asbus tijdens het vervoer.
Er gelden verder geen speciale regels voor het vervoeren van een asbus. Deze kunt u meenemen in uw handbagage. Er zijn echter wel richtlijnen waar u zich aan moet houden:

– Ieder land heeft zo zijn eigen regels betreft verstrooien van as. Informeer u van te voren goed.

– Verstandig om een kopie van de akte van overlijden mee te nemen. Dit is niet verplicht maar om problemen in het buitenland te voorkomen is het wel aan te raden. Wilt u helemaal zeker zijn dat het goed gaat dan kan de gemeente een internationale akte van overlijden voor u uitdraaien. Vaak wordt hier wel een vergoeding voor gevraagd.

– De urn / asbus mag niet groter zijn dan 55 x 40 x 25 cm

– De urn / asbus mag niet zwaarder wegen dan 10 kg

– De urn / asbus moet goed verpakt zijn

Gaat u met het vliegtuig? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij. Deze hanteren nog wel eens verschillende regels. Een voorbeeld hiervan is de regelgeving omtrent metalen urnen. Röntgenapparatuur kan namelijk niet altijd door het materiaal heen kijken. Dit kan ongewilde problemen opleveren.

 

Wie is er na de crematie eigenaar van de as?

Na het cremeren van een volwassen persoon blijft er twee tot drie en een half kilo as over. As wat overblijft is eigendom van degene die het opdrachtformulier tekent. Denk er daarom goed over na wie dit doet. Er wordt geadviseerd om voor de overdracht al gezamenlijk te bepalen wat er met de as zal gebeuren.

 

Tips na de as verstrooiing

De plek van de verstrooiing zal uiteraard een speciale plek voor u worden. Indien mogelijk, kunt u de plek (subtiel) markeren. Zo kunt u de plek later weer gemakkelijker terug vinden. Daarnaast krijgt de plek dankzij de markering, een meer persoonlijke betekenis.

Als markering kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van natuurlijke en onopvallende elementen. Bijvoorbeeld zwerfkeien, een boompje of struik. De struim / boom kan na de verstrooiing worden geplant op de strooiplek. Ook kunt u het boompje als eerder hebben geweekt in een pot met daar in enige as vermengd.
Ten slotte kunt u gebruik maken van een speciaal ontwikkelde urn. De urn kan in de grond worden geplaatst, bijvoorbeeld in een bos of in uw tuin. Deze biologische urn kan worden voorzien van de as maar daarnaast bevat de urn ook een beetje grond. In de grond kunnen zaden worden geplant. Hierdoor zal uit de as een boompje of de struik gaan groeien. Symbolisch gezien, zal er een nieuw leven uit de as gaan ontstaan.

Meer informatie over de urn vindt u via de volgende link: biologische urn.

 

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Webwinkel Keurmerk
Kunnen wij u helpen?

Neem voor persoonlijk advies of vragen over onze assieraden gerust contact met ons op.

Of bekijk de Veelgestelde vragen

Veilig betalen met