Veel gestelde vragen over asbestemmingen

Wij merken dat er veel vragen zijn omtrent asbestemmingen. U zit mogelijk in een moeilijke tijd en u heeft hoogstwaarschijnlijk geen zin om het hele internet af te speuren naar dergelijke informatie. Daarom proberen wij hier een zo compleet mogelijke bron van informatie te zijn.

 

Hoe lang wordt as in het crematorium bewaard?

Er is een wettelijk bepaalde periode waarin het crematorium de as moet bewaren. Deze periode beslaat een periode van één maand. Na deze periode kan het as naar de uiteindelijke asbestemming(en). Het kan zijn dat u er na deze periode nog niet uit bent wat u met het as wilt doen. Bij de meeste crematoria heeft u daarom nog een half jaar de tijd, om te bedenken welke asbestemming u de as wilt geven. Wilt u de as nog langer laten staan? Dan is dat misschien ook wel mogelijk. Hiervoor kunt u altijd contact opnemen met het desbetreffende crematorium. Mogelijk worden hier extra kosten voor gerekend.

Het is goed om te weten dat er nooit iets met de as gebeurd zonder dat u hier toestemming voor heeft gegeven.

 

Waarom wordt de as pas na een maand vrijgegeven?

De wet zegt dat de as pas na een maand opgehaald mag worden uit het crematorium. Dit staat in de Wet op de lijkbezorging (artikel 59, lid 1). De achtergrond hiervan is dat Justitie niet wil dat de as of asbus meteen verdwijnt. Dit geeft Justitie de tijd om onderzoek te doen naar de as. Bijvoorbeeld om te onderzoeken of de overledene door een niet-natuurlijke oorzaak is overleden.

Een misschien nog wel belangrijkere reden is dat deze wet de familie de tijd geeft om in alle rust te bepalen wat er met de as gebeurt. Het komt voor dat de nabestaanden het oneens zijn over de bestemming van de as. Deze periode geeft de familie de tijd om meningsverschillen bij te leggen en op één lijn te komen. In principe beslist degene die de opdracht voor de crematie gegeven heeft, wat er met de as gebeurd. Als de familie er niet uit komt kan er een advocaat in de arm genomen worden of een rechtszaak aangespannen worden. Dit zou allemaal moeilijk worden wanneer de as al verdwenen is.

Soms wordt een testament pas na enige tijd na de crematie geopend. Hier kan een wens van de overledene instaan over wat hij of zij zou hebben gewild met de as. Dit is nog een reden om niet overhaast de as op te halen.

Er zijn ook uitzonderingen. Als u bijvoorbeeld niet zo lang kunt wachten dan kunt u een ontheffingsverzoek indienen bij de rechter.

 

Kan ik de as direct na de crematie bezoeken?

Na de crematie wordt de as in de asbus voorzien van persoonlijke gegevens. De asbus wordt in de algemene nis van het crematorium opgeslagen. Deze is niet toegankelijk voor bezoekers. Sommige crematoria hebben een openbare nis. In een openbare nis kan de asbus door de nabestaanden worden bezocht. Neem van te voren contact op met het crematorium als u dit wilt.

 

Mag ik de urn ook mee naar huis nemen?

Na de wettelijke periode mag de asbus/urn mee naar huis. Het is begrijpelijk dat u zo snel mogelijk de dierbare dicht bij u wilt hebben. Bijvoorbeeld in een urn in huis of op de begraafplaats in de buurt. Een urn kan vaak bijgezet worden in een urnentuin of een urnenmuur.

Sommige mensen kiezen er voor om een urn in de tuin te begraven. Het is dan belangrijk dat de as in de asbus of ashoes blijft. Deze moet gesloten blijven. Daarnaast moet de naam en het crematoriumnummer minsten 20 jaar lang leesbaar blijven. Soms vinden mensen een asbus in de tuin en dan kan deze bij het crematorium terugbezorgd worden.

 

Wat zijn de mogelijkheden van as laten verstrooien?

Wanneer u een geschikte plek heeft gevonden voor asverstrooiing, is het goed om te weten of het verstrooien mag gebeuren op de gewenste plek. De regelgeving omtrent asverstrooiing verschilt per gemeente. Meer informatie vindt u via de volgende link. Zo kunt u problemen voorkomen en ideeën opdoen voor een passende as verstrooiing.

Het verstrooien gebeurd meestal handmatig in een tuin of een natuurgebied. Bijvoorbeeld de duinen of een bos. Ook wordt geregeld gekozen voor verstrooiing in water. Bijvoorbeeld met een urn dat langzaam in water oplost. Of handmatig vanaf de wal of een bootje. Vaak wordt dit aangevuld met het verstrooien van bloemblaadjes.

as-verstrooien-crematie-informatie

 

Wat zijn de mogelijkheden voor asbestemming?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor asbestemmingen. U kunt de as verstrooien, bijzetten en u kunt ook beide doen. Naast deze traditionele mogelijkheden kunt u ook andere keuzes maken:

Assieraden
Steeds vaker kiezen mensen er voor om een klein beetje as in een sieraad te doen. Op deze manier is een geliefde altijd dichtbij. Bekijk hier de RVS assieraden, zilveren assieraden en de gouden assieraden.

As opdelen of verdelen
U kunt er dus ook voor kiezen om as op de delen of te verdelen. Misschien wilt u een deel verstrooien en een deel bijzetten in een urn. Het kan ook zijn dat uw de as verdeeld onder alle familieleden. Ook kunt er voor kiezen om een kleine symbolische hoeveelheid as te bewaren in een asbeeldje.

As laten verstrooien
Sommige mensen willen er zelf niet bij zijn als de as wordt verstrooid. Zijn vinden dit bijvoorbeeld te heftig om mee te maken. U kunt er dan ook voor kiezen om as te laten verstrooien. Neem hiervoor contact op met het crematorium.

 

Wat zijn de mogelijkheden van asverstrooiing op het water?

Er zijn verschillende manieren om de as boven water te verstrooien. Dit kan via een vliegtuig, boot, luchtballon helikopter of middels een vuurpijl. Niet alle manieren worden even vaak gebruikt.

Meestal wordt gekozen voor een handmatige verstrooiing van de wal, een steiger of een bootje. Vaak wordt dit aangevuld met de verstrooiing van bloemblaadjes.

Opstapvaarten

Bij een opstapvaart gaat u, samen met andere families, op een schip. U vaart met zijn allen naar open zee. U zorgt zelf voor de eventuele ceremonie en het verstrooien van as. U krijgt alle tijd om in alle rust uw geliefde te verstrooien. De kosten hiervoor kunnen variëren per maatschappij. Deze mogelijkheid kan ook op een meer als het IJsselmeer of het Markermeer.

U kunt hiervoor ook speciale biologische zee urnen aanschaffen. Deze kunt u te water laten en de urn zal dan oplossen in het water.

Verstrooiing met een vliegtuig

U kunt het as ook verstrooien met een vliegtuig. U gaat dan met een vier persoonsvliegtuig. Naast de piloot en de uitvaartleider is er dus nog ruimte voor twee nabestaanden. Als er meer nabestaanden mee willen kan dat middels een volgvliegtuig. Omdat hier geen uitvaartleider in hoeft te zitten kunnen er per toestel nog drie nabestaanden mee. Nabestaanden kunnen de vlucht en verstrooiing bijvoorbeeld ook vanaf het strand volgen.

 

Wat zijn de mogelijkheden voor het bijzetten van de as?

Er zijn verschillende mogelijkheden om as bij te zetten. Hieronder vindt u enkele mogelijkheden.

Bijzetten in een urnenmuur
Een urnenmuur, ook wel columbarium of urnen galerij genoemd, is een wand met nissen waarin urnen bijgezet kunnen worden. Dit kan in uw aanwezigheid gebeuren. Vaak is er ook nog ruimte om iets persoonlijks bij te zetten. Naast een enkele nis zijn er ook muren met dubbele nissen. Bijvoorbeeld voor urnen van een echtpaar. Een urnenmuur kan in een afgesloten- of in een openbare ruimte staan. Soms met een glazen wand ervoor maar soms ook met een afgesloten wand ervoor. In een afgesloten wand kan ook alleen een asbus geplaatst worden.

U kunt zelf bepalen hoe lang een urn in een urnenmuur blijft staan. De huurtermijn van de nis kan worden verlengd.

Bijzetting van de asbus in een urnengraf
Veel crematoria bieden de gelegenheid om een asbus in een algemeen urnengraf bij te zetten. Een urnengraf biedt een uitkomst als u gekozen heeft voor cremeren maar toch graag een graf als herdenkingsplaats wilt.

Bijzetting in een urnenvijver
Sommige crematoria bieden de mogelijkheid om het as in een hiervoor bestemde urn in een urnenvijver bij te zetten.

Bijzetten in urnentuin
De meeste crematoria hebben een speciaal aangelegde urnentuin waar u een plaatsje kunt kiezen om de asbus in een sierurn boven aarde te plaatsen. Een urnentuin is een rustgevende plek waar uw geliefde in alle stilte een eigen plekje kan krijgen.

 

asbestemmingen-informatie-uitvaart-urnen

 

 

Wie bepaalt wat er met de as gebeurt?

Dit is van een aantal voorwaarden afhankelijk. Het kan zijn dat een overledene een testament of wilsbeschikking achter heeft gelaten. Deze geeft mogelijk aan wat er met de as moet gebeuren. In veel gevallen zal degene die opdracht heeft gegeven tot cremeren bepalen wat er naderhand met de as gebeurt.  U kunt natuurlijk aangeven dat iemand anders de regie overneemt.

 

Zijn er mogelijkheden van asbestemming voor kinderen?

De wet stelt geen verplichting tot  het begraven of cremeren van foetussen jonger dan 24 weken. Veel mensen kiezen echter wel voor een waardig afscheid. Als een kind na 24 weken zwangerschap overlijdt heet dit officieel een doodgeboorte. Als ouders ben je verplicht om aangifte te doen van de geboorte van het kindje wanneer deze na een zwangerschap van minimaal 24 weken dood wordt geboren. Dat staat in de Wet op Lijkbezorging.

En kindje kan natuurlijk ook op latere leeftijd overlijden. Hiervoor zijn verschillende speciaal afgestemde asbestemmingen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale kinderurntjes en zijn er strooivelden speciaal voor kinderen.

 

Ook kan een gedenksieraad of asbeeldje een fijne steun bieden. Voorbeelden vindt u via: ashangers en gedenkbeeldjes.

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type