assieraad; voor al uw gedenksieraden

Verstrooien van as: regels, tips en mogelijkheden

Op deze pagina vindt u alles over het verstrooien van as. Heeft u na het lezen nog vragen dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Waar mag as verstrooid worden en wie bepaald dat?

De desbetreffende gemeente bepaald waar u as mag verstrooien. Gemeentes hanteren hiervoor doorgaans twee systemen. Volgens het eerste systeem mag je overal verstrooien en geeft de gemeente aan waar het niet mag en in het tweede systeem mag je nergens strooien behalve op plekken die door de gemeente hiervoor zijn aangewezen. De meeste gemeentes hanteren het eerste systeem waar je (bijna) overal mag verstrooien.

Moet ik toestemming vragen voor het verstrooien van as?

Er is geen toestemming/vergunning nodig voor het verstrooien van. Als u weet waar in de gemeente verstrooid mag worden bent u hier vrij toe. Hiervoor is het wel goed om na te gaan waar wel en waar niet gestrooid mag worden.

U kunt er op verschillende manieren achter komen war u wel en niet mag strooien. Dit zijn de volgende:

– U kunt de gemeente bellen.
– U kunt het APV (algemene Plaatselijke Verordening) inzien. Deze kunt u op de website van de gemeente vinden. Hierin staat (meestal) vermeld waar het wel of niet mag.

U moet wel toestemming vragen als u as verstrooid op andermans land/eigendom. Als het in uw eigen tuin is, is er geen probleem maar als de grond van derden is moet u wel toestemming vragen. Kortom: u hoeft geen toestemming te vragen of u mag verstrooien. Maar wel voor de plek waar u verstrooid. Toestemming vraagt u aan de eigenaar van de grond. De plek waar u as heeft verstrooid hoeft naderhand niet gemarkeerd te worden.
Let op: als as verstrooid op een plek waar dit niet in toegestaan dan riskeert u een proces verbaal en een boete.

Wie is er na de crematie eigenaar van de as?

Na het cremeren van een volwassen persoon blijft er twee tot drie en een half kilo as over. As wat overblijft is eigendom van degene die het opdrachtformulier tekent. Denk er daarom goed over na wie dit doet!

Kan ik as laten verstrooien?

U kunt er ook voor kiezen om as te laten verstrooien. Dit kunt u doen in overleg met het uitvaartcentrum of crematorium. Zij kunnen dit voor u uit handen nemen.

Tips voor het verstrooien van as

Hierboven hebben wij het verstrooien as bij u in de gemeente (of een andere gemeente) beschreven. Maar er zij nog veel meer plekken waar u as kunt verstrooien. Hieronder worden verschillende manieren uitgelicht.

– As verstrooien op zee per schip

U kunt er voor kiezen om uw geliefde over zee uit te strooien. Zelf geen beschikking over een boot? Er vertrekken meerdere keren per jaar boten met asbussen van overledenen die op zee verstrooid willen worden. Meestal gebeurt dit dan zonder familie.

– As verstrooien in het buitenland

Komt uw geliefde uit het buitenland? Wilt u uw geliefde verstrooien over zijn favoriete plek in het buitenland? Er zijn vele redenen te bedenken waarom u uw geliefde wilt verstrooien in het buitenland. Dit kan relatief makkelijk. U kunt bij het crematorium, bij het afhalen van de asbus, formulieren en een buitenlandverklaring mee krijgen. Deze zijn in het engels waardoor deze over de gehele wereld gelezen kan worden. Bewaar deze bij de asbus tijdens het vervoeren. Er gelden verder geen speciale regels voor het vervoeren van een asbus. Deze kunt u meenemen in uw handbagage. Er zijn echter wel richtlijnen waar u zich aan moet houden.

– Ieder land heeft zo zijn eigen regels betreft verstrooien van as. Informeer u van te voren goed.
– Verstandig om een kopie van de akte van overlijden mee te nemen. Dit is niet verplicht maar om problemen in het buitenland te voorkomen is het wel aan te raden. Wilt u helemaal zeker zijn dat het goed gaat dan kan de gemeente een internationale akte van overlijden voor u uitdraaien. Dit kost echter wel extra geld.
– De urn/asbus mag niet groter zijn dan 55 x 40 x 25 cm.
– De urn/asbus mag niet zwaarder wegen dan 10 kg.
– De urn/asbus moet goed verpakt zijn.

Gaat u met het vliegtuig? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij. Deze hanteren nog wel eens verschillende regels. Een voorbeeld hiervan is een metalen urn waar een röntgenapparaat niet doorheen kan kijken. Dit kan ongewilde problemen opleveren.

Kunnen wij u helpen?

Neem voor persoonlijk advies of vragen over onze assieraden gerust contact met ons op.

Of kijk bij de Veelgestelde vragen

Webwinkel Keurmerk

Waarom Assieraad.com?

✓ Eenvoudig besteld zonder account
✓ Hoge kwaliteit assieraden
✓ 14 Dagen retourrecht
✓ Gratis bezorging, ook in België
✓ Achteraf betaling ook mogelijk

Veilig betalen met:

betalingsmogelijkheden Paypal, iDeal, creditcard en achteraf met afterpay
Onze pakketjes worden verzonden door PostNL

ketting-bestellen

Veilig betalen met